Home Bio-ethanol Ethanol haarden: de voordelen & nadelen

Ethanol haarden: de voordelen & nadelen

1
Ethanol haarden: de voordelen & nadelen

Verkopers zullen logischerwijze altijd de voordelen van ethanol haarden benoemen om een te verkopen. Vandaag zullen we het echter gaan hebben over hetgeen verkopers en retailers je vaak deels niet vertellen, de voordelen, maar ook de nadelen. Wij vinden het niet meer dan gewoon dat je op zoek gaat naar de positieve en negatieve effecten van ethanol haarden, voordat je besluit om een te kopen. Dat is hetgeen wat we in dit artikel met je zullen bespreken. Onze hoop is dat je aan het einde van dit artikel een goed idee hebt wat je wel en niet kan verwachten van ethanol haarden.

Laten we beginnen met de nadelen van een bio-ethanol haard.

LEES OOK: Bio-ethanol haard koopgids + TOP 5

 

De nadelen van ethanol haarden

Wat belangrijk voor jou is, is moeilijk om te weten, aangezien iedereen verschillend is. Daarom zullen we de meest bekende nadelen van een ethanol haard bespreken.

 

Het is niet een bron van warmte

Wat bedoelen we hiermee? Nou, alhoewel een ethanol haard warmte geeft, is het niet voldoende om een huis te verwarmen, zoals bij een traditionele kachel. Daarom is een nadeel de relatief lage hoeveelheid warmte die de haard creëert, wat ongeveer 2-4 kW is (vergelijkbaar met een verwarming).

 

Niet alle ethanol haarden zijn veilig

De prijzen van ethanol haarden lopen uiteen van €100 tot ver over de €2.000 en het is erg verleidelijk om voor die eerste optie te gaan als je een beperkt budget hebt. De verkoper zal je waarschijnlijk vertellen dat het product prima is, maar de ervaringen van de meeste personen zijn anders. Welk product denk je dat veiliger is, die van €100 of die van €2.000? Het antwoordt lijkt ons logisch.

Wat er meestal gebeurt is dat de fabrikant de productie uit moet besteden aan China. Tijdens de productie moet de fabrikant ook kosten besparen om de haard zo goedkoop aan te kunnen bieden en weet je wat er gebeurt? Het bedrijf kiest zeer waarschijnlijk voor goedkoper materiaal en een goedkopere afwerking. We hebben klachten gelezen over lasnaden die niet tegen de warmte konden en wie zit uiteindelijk met de gebakken peren? Juist de gebruiker. Alhoewel de fabrikant ook een verantwoordelijk heeft, is het een hoop gedoe dat je uiteraard wilt vermijden.

Een vluchtig advies dat we willen geven is: vermijd goedkope haarden, vraag of het product getest en gecertificeerd is en controleer dit en vermijd ten alle tijde een haard met een cup systeem. Wat kan gebeuren met dit systeem is namelijk erg gevaarlijk. Als je ethanol morst en dit verwarmt wordt onder het kopje, dan zal het kopje op een gegeven moment weggedrukt worden en de vloeistof zal ontploffen. Dit kan uiteraard niet gebeuren met een traditioneel systeem.

 

Ze consumeren zuurstof

Verrast? Vast niet, want net als een traditionele openhaard, kaars of elke soort vlam, wordt er lucht geconsumeerd. Zonder dit kan het niet branden en dit betekent voor jou dat je af en toe wat frisse lucht in de kamer moet laten. Als dit niet rechtstreeks mogelijk is, dan kan je de ethanol haard beter niet langer dan een uur gebruiken.

 

Het is nog steeds een haard

Dus behandel het ook als eentje. We lezen vaak verhalen over personen die erg onvoorzichtig zijn in de buurt van deze haarden. Dit is erg jammer, omdat hun veiligheid hierdoor in het geding komt. Je zou nooit ethanol in de brander moeten gieten wanneer de haard brand of zelfs wanneer de brander heet is. Wanneer je roekeloos bent gebeuren er ongelukken, dus behandel het als een traditionele haard.

Bio Ethanol Haarden kopen

 

De voordelen van ethanol haarden

We zijn erg blij dat je na het lezen van de negatieve punten niet afgehaakt bent. Nu zullen we al het positieve van deze haarden met je delen. Als je ethanol haarden niet ziet als een primaire bron van warmte en je bereidt bent om te investeren in een veilig product, lees dan verder om meer te ontdekken over de werkelijk waar geweldige voordelen van ethanol haarden.

 

Geen schoorsteen, een hoop vrijheid

Een ethanol haard is een redelijk simpele constructie en vanwege de brandstof (gedenatureerde ethanol) is er geen behoefte voor een schoorsteen of enorme installatie. Aangezien er geen schoorsteen nodig is, is het een mobiele openhaard, waarbij we het dan uiteraard wel over de vrijstaande modellen hebben. Het hebben van een mobiele openhaard is om verscheidene redenen geweldig. Als je verhuist dan kan je hem met je meenemen, als je je interieur decoratie aanpast, dan kan je de haard verplaatsen, je kan hem op je patio neerzetten en nog veel meer.

 

Geen gevaarlijke dampen

In tegenstelling tot het branden van hout, stoten ethanol haarden geen gevaarlijke dampen uit tijdens het branden. Dat is ook direct de reden waarom er geen schoorsteen nodig is. De brandstof is zo schoon, dat het uiteindelijke product van de vlam een kleine hoeveelheid water en koolstofdioxide is. Maak je echter geen zorgen, want je zal geen natte muren krijgen of stikken.

 

Van as tot niks

Het hebben van zo’n schone vlam geeft ook andere voordelen. Je krijgt uiteraard geen assen, aangezien de overgebleven vloeistof verdampt, maar nog iets anders is roet. Je zal geen roet op je muren of plafond krijgen. De enige plekken waar je roet zal vinden, zijn de plekken die in aanraking komen met de vlam en zelfs dat is een erg kleine hoeveelheid.

 

Makkelijk om te gebruiken

Met een traditionele kachel is het nodig om hout te hakken, dit naar binnen te dragen en vervolgens moet je vaak veel moeite doen om het vuur aan te krijgen. Het gebruik van een ethanol haard is veel makkelijker. Je pakt simpelweg een ethanol fles, giet de ethanol in de brander en steekt dit aan met een lange aansteker. De vlammen zullen binnen een paar seconden verschijnen en soms zelfs in seconden. Dat betekent dat je hem aan kan steken net voordat je gasten over de vloer hebt.

Waarom Bio Ethanol Haarden kopen

 

Conclusie

Overweeg al deze informatie goed en bepaal voor jezelf wat je behoeften zijn. Koop nooit een ethanol haard als je deze wilt gebruiken als je primaire bron van warmte. Ethanol haarden zijn erg makkelijk om te gebruiken en flexibel, maar het is belangrijk om te onthouden dat ze niet genoeg warmte produceren om de traditionele manieren van een huis verwarmen te kunnen vervangen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in