Home Sfeerhaard kopengids

Sfeerhaard kopengids

Voor veel personen was het opstoken van de houtkachel of het aansteken van het gasvuur een optionele extra. Een manier om een plek te maken waar je met de visite kon zitten of het huis knus te maken op die winterse en grijze dagen. Dat is vandaag de dag niet meer het geval. De functie van een sfeerhaard of kachel is het creëren van warmte en atmosfeer. Een essentieel onderdeel van een verwarmingssysteem, waar we niet alleen de hoogste prestaties en efficiëntie van verwachten, maar ook rendabiliteit en een kwalitatief design. De huiseigenaren van vandaag de dag willen de beste resultaten voor hun geld.

Stap in de wereld van moderne hout, gas en elektrische sfeerhaarden. Ze zijn uitgerust met de nieuwste technologieën en prachtige esthetica om te voldoen aan verscheidene smaken. Van traditioneel tot modern (geïnspireerd door het platteland of stedelijk strak).

Als je een sfeerhaard overweegt of je huidige apparaat wilt vernieuwen, dan ben je op de juiste plaats terecht gekomen. In dit artikel zullen we namelijk de belangrijkste punten die je moet overwegen uitgebreid met je doornemen, zodat je aan het einde van dit artikel een weloverwogen keuze kan maken.

 

Sfeerhaard kopengids

De eerste stappen… hout, gas of elektrisch?

Een van de eerste dingen die je moet overwegen voordat je kan denken aan het design, is welk type brandstof je wilt verbranden.

Als je in je huis een schoorsteen hebt, dan kan je een hout, kachel of gasvuur gebruiken. Voordat je echter meteen je keuze maakt, moet je je schoorsteen eerst grondig laten controleren door een gekwalificeerde professional voor veiligheid en geschiktheid. Voor moderne huizen zonder schoorsteen zijn er andere opties die aan je behoeften kunnen voldoen. Een gebalanceerd schoorsteen systeem installeren kan ervoor zorgen dat gasvuur efficiënt brand. Als je voldoende hout hebt, dan kan een dubbelpijp systeem ervoor zorgen dat je van een echt houtvuur kan genieten in je huis. Wat je uiteindelijke keuze ook wordt, er zijn verscheidene haarden en kachels waar je uit kan kiezen.

 

De voordelen van hout verbranden

Steeds meer mensen willen hun koolstof uitstoot verlagen. Het schoon verbranden van hout in een moderne kachel is een koolstof neutrale manier om warmte voor je huis te creëren. Vooral als je je hout bij een lokale een goed onderhouden voorraad hebt gekocht. Hout kan je over het algemeen voor een mooie prijs vinden en als je het zelf klooft en een voorraad opslaat, dan is het helemaal goedkoop. Maar het grootste pluspunt van hout stoken, is dat het een natuurlijke plek van samenkomst creëert en het ongeëvenaarde huiselijke gevoel die het produceert. Die onderscheidende en geruststellende geur is voor velen in hun verbeelding het concept van gezelligheid en thuis zijn.

Voor optimale resultaten raden we aan dat hout tenminste twee jaar of meer ligt te drogen om de vocht hoeveelheid onder de 20% te brengen. Dit zal niet alleen twee keer de output van vers hout geven, maar vermijden dat je een hoop opbouw van as in je schoorsteen krijgt. Als je daarnaast ook nog aan hardhout kan komen, dan zal je nog betere resultaten kunnen bereiken.

Beste Sfeerhaard

 

Multi brandstof

Veel kachels, haarden en openhaarden zijn ontworpen om rookloos brandstof, turf en hout als multi brandstof apparaten te branden. Multi brandstof kachels hebben een rooster die het mogelijk maakt om as in de aslade te laten vallen. Dit creëert optimale omstandigheden voor een efficiënte verbranding. Rookloze brandstoffen branden namelijk beter op een verhoogd rooster die lucht aan de onderkant mogelijk maakt. Houtkachels hebben een vast rooster en geen aslade, aangezien hout het beste brand op een bed van as. Het kiezen van een multi brandstof kachel, haard of openhaard ten opzichte van alleen hout biedt je de optie om de goedkoopste en meest lokale brandstof te kiezen en te blijven profiteren van erg efficiënte verhoudingen.

 

Snelle en handige gas sfeerhaard kopen?

De populariteit van gas stijgt nog steeds en met de grote hoeveelheid stijlen van kachel en haarden die vandaag de dag beschikbaar zijn, is het niet moeilijk om te zien waarom. Alhoewel het nog steeds mogelijk is om die klassieke gasvuur look te bereiken met een kool brandstof effect, een decoratieve voorkant een een frame, is er nu een andere optie. Je hebt nu de keuze uit een cassette in de muur om een ‘gat in de muur’ te creëren, waar je een frame aan toe kan voegen of frameloos kan laten voor de esthetica. Dit laatste is vooral effectief wanneer het gecombineerd wordt met openhaard tegels. Brandstof effecten zijn ook meer gevarieerd en echt geworden. Kies uit grote stukken hout en zeer realistische kolen tot moderne witte stenen of zelfs gekleurde glazen kralen voor een injectie van kleur.

Gas is ook een brandstof waar je makkelijk toegang toe hebt (zo’n beetje ieder huis in Nederland heeft toegang tot natuurlijk gas) en een redelijk goede prijs heeft. Mocht het echter zijn dat je geen gas hebt, dan is het goed om te weten dat de meeste apparaten ook met gasflessen werken. Daarnaast is een erg fijne feature van gas haarden en kachels, dat je ze op afstand kan besturen. Dit biedt het ultieme gemak en ontspanning. Van standaard besturing om het vuur aan of uit te zetten en de hoogte van de vlam aanpassen, tot thermostatische afstandsbedieningen die je de mogelijkheid geven om de gewenste kamertemperatuur in te stellen. Je kan zelfs de tijd instellen wanneer de haard of kachel aan moet gaan, waardoor je gasapparaat meer de functie krijgt van een centrale verwarming in je huis.

 

Kies voor elektrisch

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een kachel, haard of open haard overweegt, maar moderne elektrische haarden hebben recentelijk flinke sprongen gemaakt. Verleidelijke vlam effecten worden steeds meer levensecht en fabrikanten zijn begonnen om lage energie of LED lampen te gebruiken, om zodoende de gebruikskosten te verlagen. Van kachels tot aan de muur hangende haarden of openhaarden, elektrische apparaten zijn echt geschikt voor alles. Dus als je geen schoorsteen hebt, dan zijn ze ideaal. Doe simpelweg de stekker in het stopcontact en je bent klaar. Andere voordelen van elektrische sfeerhaarden en kachels is dat je de keuze hebt om alleen maar gebruik te maken van het vuur effect. Zodoende kan je het hele jaar door genieten van de mooie effecten, zelfs op warme zomeravonden.

»» bekijk hier onze elektrische sfeerhaard TOP 10 »

Goedkoopste Sfeerhaard

 

Sfeerhaard kopen? De verschillende technologieën:

Wat is Cleanburn technologie?

Cleanburn of clean burn is een innovatie op het gebied van verwarmingsapparaten. Dit zorgt voor een zeer efficiënte output, minder rook en een schonere omgeving.

Het werkt door voorverwarmde secundaire lucht aan de haard toe te voegen om de overtollige koolwaterstoffen in de rook te verbranden. Dit biedt niet alleen een schonere verbranding (minder deeltjes in je schoorsteen en de atmosfeer), maar zorgt ook voor twee keer zoveel warmte van je vuur.

 

Wat is Airwash technologie?

Veel moderne kachels zijn standaard uitgerust met Airwash technologie. Deze technologie zorgt voor een constante luchtstroom langs het glas van de kachel, waardoor ervoor gezorgd wordt dat de vlammen, rook en verbrandingsdeeltjes geen contact maken met het glas. Dit betekent dat het glas langer schoon blijft, zodat je een voller uitzicht hebt op de mooie vlammen en de gloeiende kolen.

 

Hitteschilden

Wanneer beschikbaar is een hitteschild een extreem effectief apparaat die de afstand tussen het apparaat en de brandbare materialen verlaagt naar 100mm. Dit maakt de installatie van dit soort apparaten mogelijk in kamers waar niet veel ruimte is.

 

Kachel of openhaard?

Voordat je je lokale winkelier bezoekt, moet je eerst nadenken over de ruimte waar je het apparaat wilt plaatsen. Is het een knus plekje bij de haard in een plattelandshuis of schone witte muur van een nieuw huis. Ongeacht van je situatie zijn er verschillende opties beschikbaar op het gebied van frames, omhulsels, mantels en voorstukken. Je moet echter eerst besluiten of je een kachel of haard wilt.

 

Kachel

Een solide brandstof, gas of elektrische kachel heeft een tijdloze kwaliteit, zal zeer efficiënt zijn en kan een moderne of traditionele stijl hebben. Er zijn zelfs modellen met ingebouwde verwarmingsplaten en barbecue grills. Misschien wil je ook wel een kachel boiler kiezen om je bestaande verwarmingssysteem, heet water en verwarming te vervangen. Dit is een uitstekende manier om je gasrekening laag te houden. Als je op het platteland woont en weinig of niks betaald voor hout, dan is dit een interessante optie die de ultieme kostenbesparing biedt.

 

Openhaard

Een haard kan je echter een hoop opties bieden. Misschien wil je wel een klassieke openhaard met steen of hout mantel, gietijzeren voorkant, decoratieve tegels en vuurmand. Deze zullen je kamer een aantrekkelijk en uniek brandpunt maken. Een andere optie is een cassette haard om een strak en modern interieur af te maken met de nieuwe esthetica en ruimte voor een flatscreen televisie. Solide brandstof en gas vuren zijn beschikbaar als open en gesloten apparaten. Ze kunnen in de kamer geplaatst worden voor impact of in de muur gebouwd worden om ruimte te creëren. Personaliseer ze met een houten, stenen of glazen frame of creëer mogelijk zelfs twee openingen, zodat twee kamers met elkaar verbonden worden en je deze warmte en een geweldige uitstraling geeft.

Goedkoopste Sfeerhaard kopen

 

Een frame plaatsen

Je selectie van frame of omhulsel kan de kers op je kachel, haard of openhaard zijn.

Steen

Steen is al sinds de middeleeuwen een traditioneel mantel materiaal. Marmer wordt al meer dan 300 jaar gebruikt en is nog steeds een populaire keuze als mantel materiaal met zijn klassieke uitstraling en duurzaamheid. Om aan onze moderne gevoeligheid te voldoen, zijn stenen lichter geworden en zonder de erg duidelijke scheuren. Dit heeft geholpen om ze makkelijker te introduceren in bestaande decoratieve plannen. Kalksteen is ook een goede keuze en heeft een zachte warmte en is een beetje een contrast vergeleken met de schone look van marmer. Kalksteen heeft ook natuurlijke variaties en het kan opwindend zijn om bewijzen van kleine fossielen in je mantel te vinden.

 

Hout

Hout is zachter materiaal en biedt daarom meer mogelijkheden op het gebied van design. Het kan gebrandschilderd of geverfd worden voor je specifieke smaak. Van sierlijk rijk kers tot een meer simpel ontworpen geverfd warm wit. Een houten mantel kan een traditionele openhaard of een modern gasapparaat helemaal omtoveren.

 

Gietijzer

De mogelijkheid van gietijzer om hitte te verspreiden maakt het een populaire keuze voor kachels en was aan het einde van de 19e eeuw al een materiaal dat veel gebruikt werd. Je hebt de keuze uit verscheidene stijl opties, waardoor mooie ingewikkelde details werkelijkheid worden.

 

Frames

Glas en staal tot keramiek, steen en hout. De materiaal keuzes voor het frame van een haard zijn uitgebreid en maximaliseren de impact van het apparaat. Gevormde, gebogen frames die beschikbaar zijn in verscheidene metallic kleuren of strak zwarte reflecterende frames zullen een modern uiterlijk geven. Daarnaast zullen frames gemaakt van natuursteen met de subtiele texturen en gevoelige tinten het meeste maken van de dansende vlammen en gloeiende kolen in de haard.

 

Tegels

Of je nu gekozen hebt voor een ‘gat in de muur’ haard of een kachel, het kan erg effectief zijn om rondom en er achter tegels op de muur aan de brengen. Dit kan helpen om een fantastische unieke muur te creëren. Tegels kunnen gemaakt zijn van natuursteen, geglazuurd porselein of gepolijst niet geglazuurd porselein en zijn beschikbaar in verschillende designs en texturen, waaronder hout effect, cement, beton en mozaïek.

Sfeerhaard kopen

 

Conclusie sfeerhaard kopen gids

Zoals je kan zien zijn er een hoop keuzes die je moet maken wanneer je een sfeerhaard kopen gaat. Als je dit artikel echter gebruikt om je te helpen bij je zoektocht, dan zal de keuze een stuk makkelijker worden. Veel succes!