Home Bio-ethanol Hoe werkt een bio ethanol brander?

Hoe werkt een bio ethanol brander?

0
Hoe werkt een bio ethanol brander?

Wanneer personen voor de eerste keer een ethanol haard zien, komt er direct een vraag naar boven. Hoe werkt een bio ethanol brander? Alhoewel zelf een bio ethanol brander uitproberen deze vraag het beste zal beantwoorden, zullen we in dit korte artikel proberen om het uit te leggen.

LEES OOK: Bio-ethanol haard koopgids + TOP 5

 

Het concept

Het concept van een bio ethanol brander is iets anders dan wat we weten van gas of houtkachels. Ethanol haarden maken gebruik van bio-ethanol als een bron van warmte en vlammen. Als een gevolg van de brandstof is er geen schoorsteen vereist en wordt er geen roet of as uitgestoten. De vlammen zijn schoon en deze haarden hebben bijna geen ventilatie nodig. Als de kamer kleiner dan 20 vierkante meter is, dan moet je af en toe even een raam openen, maar alles groter dan dat heeft geen ventilatie nodig.

 

De bio ethanol brander installeren

Voordat je gebruik kan maken van de bio ethanol brander moet deze geïnstalleerd worden. Aangezien een ethanol haard geen schoorsteen nodig heeft, is de installatie redelijk simpel.

Standaard bio-ethanol haarden zijn beschikbaar in twee categorieën, namelijk aan de muur bevestigd en vrijstaand. Op maat gemaakte modellen zijn ook mogelijk, maar een professional verzorgt meestal de installatie van deze.

Aan de muur bevestigde haarden kunnen makkelijk aan de muur gehangen worden met de meegeleverde bevestiging. Deze bevestiging is precies hetzelfde als degene die voor flatscreen televisies gebruikt wordt. Meestal is een veiligheidsafstand van 1 meter nodig en er moet vooral opgepast worden dat de bio ethanol brander niet de dicht in de buurt van gordijnen wordt bevestigd.

De vrijstaande haarden zijn de simpelste modellen om te installeren. Om het product te assembleren hoef je in de meeste gevallen alleen de bio ethanol brander in de haard te plaatsen en deze kan je vervolgens op bijna elke willekeurige plek plaatsen. Het enige waar je op moet letten, is dat je niks onder de haard plaatst en hij kan niet zonder veiligheidsmaatregelen op een houten vloer geplaatst worden. Een veiligheidsafstand van 1 meter geldt ook hier weer.

 

De bio ethanol brander aansteken

Zodra de haard bevestigd is giet je simpelweg gedenatureerde bio-ethanol in de brander en dit steek je vervolgens aan met een aansteker. Na een paar seconden zullen mooie, gele vlammen verschijnen. Zodra de vlammen warmer worden zullen ze meer zichtbaar zijn.

 

De kamer verwarmen

Wanneer de haard brand creëert dit uiteraard warmte, wat verspreid wordt door de kamer. De warmte uitstoot is ongeveer 2,5-3,5 kW, wat hetzelfde als een verwarming of de helft van een houtkachel is (afhankelijk van hoeveel hout je stookt). De haard kan zonder problemen een ruimte van tussen de 3-40 vierkante meter verwarmen.

Over het algemeen branden deze haarden zo’n 4-5 uur en ze gaan snel uit zodra alle brandstof gebruikt is. Als je nog steeds vlammen wilt zodra de haard uit is, dan kan je weer ethanol in de bio ethanol brander gieten zodra deze afgekoeld is (dit duurt normaal gesproken 5-15 minuten).

Als de haard brand en je bent van plan om naar buiten of bed te gaan, dan kan je hem doven door de deksel te sluiten. Zodra de vlammen geen zuurstof meer hebben zullen de vlammen doven. De overgebleven ethanol blijft in de brander om voor een volgende keer te gebruiken. Als je de haard de volgende dag weer aan wilt steken, dan is het een goed idee om extra brandstof toe te voegen. Zodoende is het veel makkelijk om de haard aan te steken en je verlengd de brandtijd ook.

Bio Ethanol Brander kopen

 

Conclusie

Dit zijn in het kort de basis principes van een bio-ethanol haard en het verduidelijkt als het goed is hoe een bio ethanol brander werkt. Als je na het lezen van dit artikel nieuwe vragen hebt, dan raden we aan om een kijkje te nemen naar de andere artikelen op onze website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in