Home Haard kopen tips & koopgids

Haard kopen tips & koopgids

Zowel binnen als buiten helpen open haarden om een knusse atmosfeer te creëren, vooral op koude nachten. Als je geen inbouwde haard in je huis hebt of een andere haard kopen wilt zonder al te veel constructie, kies dan voor een van te voren gemaakte versie die klaar is om te installeren. In deze koopgids zullen we de meest voorkomende bevestigingsopties en brandstof types bespreken.

Haard kopen gids:

Open haard brandstof types:

Elektrische open haard

Elektrische open haarden produceren warmte door spiralen te verwarmen. Veel modellen hebben interne ventilatoren om te helpen de warmte te verspreiden. Er zijn ook verschillende stijl opties voor elektrische haarden die de vlam nog realistischer maken.

Voordelen

 • Geen echte vlam
 • Veiliger voor kinderen en huisdieren
 • Energie besparend
 • Meest rendabel
 • Geen ventilatie nodig (dus zodoende minimale installatie)
 • Makkelijk om te bevestigen/plaatsen en onderhouden

 

Gas open haard

Er zijn twee soorten gas die gebruikt worden voor open haarden. Namelijk natuurlijk gas en vloeibare propaan. Alhoewel natuurlijk gas een gaslijn en propaangas een tank gebruikt voor de brandstof toevoer, hebben beide een lijn installatie nodig naar een externe bron. Overweeg ook ventilatie ten opzichte van modellen zonder ventilatie. Geventileerde open haarden hebben een schoorsteen nodig om dampen te verwijderen, terwijl modellen zonder ventilatie op een hogere temperatuur branden, waardoor schadelijke dampen opbranden.

Voordelen

 • Lage kosten
 • Warmte zet je makkelijk aan en uit
 • Efficiënte warmtebron
 • Creëert een mooi brandpunt

 

Gel open haard

Gel brandstof brand schoon, zodat er geen ventilatie nodig is. Maar aangezien gel verkocht wordt per blik, kan het een duurdere optie zijn. Gel open haarden hebben echter niet veel installatie nodig en zijn niet verbonden aan een gas of elektriciteitsrekening.

Voordelen

 • Schone verbranding
 • Minimale installatie
 • Geen invloed op gas of elektriciteitsrekening
 • Voor binnen gebruik

 

Hout open haard

Deze traditionele brandstof creëert een mooi, rustiek element in je ruimte, maar is niet goedkoop en heeft een hoop onderhoud nodig. Zorg ervoor dat je je open haard regelmatig door een professional schoon laat maken en verwijder alle as voor gebruik.

Voordelen

 • De algehele ervaring – het knetterende hout
 • De rokerige geur
 • Lagere verwarmingsrekening

Goedkoopste Haard Kopen

 

Haard kopen? Belangrijke meeteenheden

Volt

De meeste stopcontacten in Nederland hebben 230 volt en bieden ruimte voor tenminste twee stekkers.

Watt

Watt is een metrische eenheid van kracht die gelijk is aan een joule energie per seconde. De standaard verhouding van watt per vierkante meter die verwarmt wordt in huiselijke metingen, is 100 watt per 1 vierkante meter.

 

Bevestigingsopties

Vrijstaande open haarden

Biedt de uitstraling van een ingebouwde mantel zonder of met weinig constructie. Er zijn veel vormen, afmetingen en stijlen. Afhankelijk van de brandstof die verbrand wordt kan een vrijstaand model aan het plafond, de muur of volledig vrijstaand bevestigd/geplaatst worden. Onder vrijstaande open haarden vallen ook de haarden die ruimte hebben voor entertainment systemen, zoals een televisie op de plank of mantel.

 

Aan de muur bevestigde open haarden

Aan de muur bevestigde haarden zijn een populaire keuze voor zowel binnens- als buitenshuis waar extra warmte nodig is. Deze soort open haard kan verbonden worden aan een schoorsteen, afhankelijk van de brandstof die je verbrand. Deze modellen kunnen ook met bevestigde mantels geleverd of kaal gelaten worden, zodat je je eigen design keuzes kan maken.

 

Inbouw open haarden

Elektrische inbouw installaties kunnen gebruikt worden in kasten of bestaande open haarden. Je kan ze vinden als bedraad of stopcontact stijl en worden aan de voorkant gebruikt. Dit is de beste optie voor iemand die een hout open haard om wil bouwen naar een gas haard.

 

Tafel open haard

Tafel open haarden worden meestal voor buiten gebruikt. Deze soort staat op een tafel en verwarmt de personen die er omheen zitten en biedt een brandpunt voor de buiten locatie.

 

Conclusie haard kopen gids

Welke open haard heb jij of wil jij in je huis? Laat het ons hieronder weten!