Inbouw ethanol haard

Vraag je je af wat de gebruikskosten van ethanol haarden zijn? Dan ben je op de juiste plaats gekomen. In dit artikel zullen we een echt voorbeeld van de gebruikskosten van een ethanol haard geven en ook wat je kan doen om een ethanol haard te vinden die niet duur is in gebruik.

 

Gemiddelde kosten wanneer je een ethanol haard gebruikt

In een ander artikel hebben we weergegeven hoe lang een ethanol haard brand. We vergeleken 12 haarden van drie verschillende merken en kwamen zodoende op een gemiddelde brandtijd. Met de gemiddelde brandtijd kunnen we de gemiddelde kosten berekenen.

 • Gemiddelde brandtijd: 4.6 uur
 • Gemiddelde capaciteit 2,45 liter
 • Kosten van een liter brandstof: €3

Met deze getallen kunnen we op gemiddelde gebruikskosten van €1,60 per uur komen met de onderstaande berekening.

€3 x 2,45 / 4,6 = €1,60 per uur.

 

Een echt voorbeeld van gebruikskosten

Persoonlijk vinden wij dat ethanol haarden niet duur in gebruik zijn, maar het kan natuurlijk zijn dat je het niet eens met ons bent. In plaats van het uit te vinden wanneer je er zelf een koopt, zullen we hieronder een echt voorbeeld van gebruikskosten geven.

In dit voorbeeld zullen we Vauni Eco-Flame brandstof gebruiken. Dit wordt momenteel voor verkocht voor zo’n €3 per liter. De haard die we gebruiken is de Vauni Globe, een erg populair model. De haard brand minimaal 5 uur en heeft ruimte voor 2 liter brandstof.

Met deze gegevens kunnen we met de onderstaande berekening op de volgende kosten per uur komen:

2 x €3 / 5 = €1,20 per uur.

Het is belangrijk om op te merken dat wanneer je de vlam van de Vauni Globe kleiner maakt, deze tot wel 8 uur kan branden. Daarom liggen de kosten per uur tussen de €0,75 en €1,20.

Gebruikskosten ethanol haard

 

De consumptie begrijpen

Als je een ethanol haard wilt vinden die lage gebruikskosten heeft, dan zijn er een aantal factoren waar je op moet letten.

De drie factoren zijn:

 • De grote van de vlam
 • De haard
 • De kwaliteit van de brandstof

 

De afmetingen van de vlam

De afmetingen van de vlam heeft waarschijnlijk de grootste invloed op de gebruikskosten. Kwalitatieve ethanol haarden hebben vaak een reguleer mechanisme, waarmee je de grote van de vlam aan kan passen. Zodoende kan je de gebruikskosten van je ethanol haard verlagen.

Een direct minpunt is uiteraard een kleinere vlam en dus ook minder warmte, maar zoals je in onze berekening hebt kunnen zien dalen de kosten naar een minimum van €0,75, wat aardig goed is voor een ethanol haard.

 

De haard

De bepalende factor van de afmetingen van de vlam zijn de afmetingen van de brander in de haard. Hoe groter de brander, hoe groter de vlam. Als een gevolg gaat de consumptie ook flink omhoog.

Er is echter een overweging die je moet maken. Met de hogere kosten krijg je ook een grotere vlam en dus meer warmte. Als je de voorkeur geeft aan een erg dominante vlam die voor een bepaalde atmosfeer in een kamer zorgt. dan zal dit uiteindelijk meer kosten. Een brander van 400mm is vaak genoeg om een echt levendige atmosfeer te creëren, terwijl je ook kosten kan besparen.

Dus als je een goedkope oplossing wilt, kies dan voor modellen met een brandstof capaciteit van zo’n 2-3 liter en een brander met een lengte van 300-500mm. Als je een grotere brander uitkiest, dan zal de consumptie ook vergroot worden en dit kan een ethanol haard uiteindelijk duur maken.

 

De brandstof kwaliteit

Het zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen dat bio-ethanol als brandstof beschikbaar is in verschillende kwaliteiten. Over het algemeen beïnvloedt de kwaliteit van de bio-ethanol zelden de brandtijd of gebruikskosten.

Sommige brandstoffen zijn echter meer vlambaar dan andere, waardoor de tijd om de brandstof te consumeren verlaagd wordt. Als een gevolg kunnen de gebruikskosten hoger uitvallen. Wederom willen we benadrukken dat de brandstof waarschijnlijk de kleinste factor is die de gebruikskosten bepaald. Dus als je zo zuinig mogelijk gebruik wilt maken van een ethanol haard, kies dan voor eentje die niet te veel brandstof per uur gebruikt.

Ethanol haard woonkamer

 

Conclusie

We hopen dat je aan de hand van dit artikel een goed idee hebt gekregen van de gebruikskosten van een ethanol haard. Mocht je echter nog vragen hebben, stel die dan gerust hieronder.

2 REACTIES

 1. Beste medewerker
  Ik heb een vraag.
  Ik heb een huis gekocht met een sfeerhaard er in.
  Het is enkel een gootje met een deksel verder niets.
  Welke verstandige brandmiddel kan ik gebruiken voor deze haard om warmte en gezelligheid mee te creeëren?
  Dank

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in