Home Bio-ethanol Zijn bio-ethanol haarden veilig?

Zijn bio-ethanol haarden veilig?

1
Zijn bio-ethanol haarden veilig?

Hoewel veel mensen positief spreken over bio-ethanol haarden en praktische vragen stellen, stellen maar weinig de juiste vraag: ‘Zijn bio-ethanol haarden veilig?’ In plaats van te praten over het design of details, zou veiligheid jouw eerste focus moeten zijn.

Dit artikel is niet bedoeld om de nadelen van bio-ethanol haarden te benadrukken, maar om je belangrijke informatie te geven over veiligheidsoverwegingen die je moet maken. Laten we beginnen.

Het begrijpen of deze producten veilig zijn, kan lastig zijn. Hoewel er ongelukken zijn gebeurd met deze haarden, zijn veel daarvan te wijten aan producten van slechte kwaliteit en onjuist gebruik van de haard. We zullen echter een kijkje nemen naar deze ongelukken en op basis daarvan bepalen of bio-ethanol haarden veilig zijn.

LEES OOK: Bio-ethanol haard koopgids + TOP 5

 

Brand je huis niet af

Ten eerste willen we zeggen dat het een echt vuur is en spullen kunnen in brand vliegen als je erg onveilig gebruik maakt van het product. De bio-ethanol haard zelf zal nooit je huis afbranden als je hem gebruikt volgens de gebruikershandleiding.

Bio-ethanol haarden zijn onveilig wanneer je:

  • Ethanol in een haard giet die al brandt
  • Ethanol morst en dit in brand steekt voordat je het schoonmaakt

Daarnaast zijn er een aantal belangrijke veiligheidsaspecten die besproken moeten worden voordat je de haard gebruikt.

 

Veilige installaties

De installatie is erg belangrijk, omdat een verkeerd geïnstalleerde haard voor veel problemen kan zorgen. Hoewel de vloermodellen erg simpel zijn, vereisen muurmodellen meer aandacht. De gebruikershandleiding volgen is niet altijd voldoende, omdat deze meestal alleen aangeeft dat je de haard niet op ontvlambaar materiaal moet plaatsen en dat je hem bevestigt met een veilige afstand (meestal 1 meter). Dit is misschien behulpzaam, maar de realiteit is soms dat je een gips- of houten muur hebt. Deze muren kunnen nog steeds gebruikt worden, maar de gipsmuur moet verstevigd worden en de houten muur heeft mogelijk wat isolatie aan de achterkant nodig in de vorm van een metalen plaat of iets dergelijks.

Fabrikanten zullen nooit expliciet aangeven dat je een haard aan de muur kunt bevestigen, omdat ze dan verantwoordelijk zijn. De grootste zorg is altijd: Zal de haard op de grond vallen? Daarom raden we altijd aan om een professional de haard te laten installeren. Als je een flatscreen van 20 kg aan de muur kunt bevestigen, dan zal een haard van hetzelfde gewicht waarschijnlijk geen probleem zijn. Zorg er dus altijd voor dat de bevestiging stevig genoeg is voor de haard.

Daarnaast raden we altijd aan om de plaatsing van de bio-ethanol haard goed te overwegen. Is het echt een goed idee om een haard in een hal te plaatsen waar constant mensen lopen? Heb je kinderen? Zo ja, plaats dan je haard op een plek waar je kinderen er niet bij kunnen komen. Een hoek, boven een boekenkast of iets dergelijks. Waarom? Omdat het nog steeds een haard is. Als je kinderen binnen spelen, dan is de kans groot dat speelgoed in de haard terecht zal komen (maar je bent altijd in de buurt wanneer de haard brandt, toch?)

Ethanol haard modern design

 

Ze kunnen erg heet worden!

Hoewel het per model kan verschillen, worden bio-ethanol haarden vaak heet, vooral in het midden van de vlam. Veel mensen weten niet zeker hoeveel bio-ethanol haarden verwarmen, maar dit is dus best veel. En wanneer ze warm worden, dan zijn ze heet en wanneer ze heet worden, kun je jezelf verbranden. Over het algemeen zouden brandwonden geen probleem moeten zijn en als dat wel zo is, dan is de kans groot dat dit komt door onveilig gebruik.

 

Onveilige bio-ethanol haarden

Zelfs als je de eerder genoemde adviezen opvolgt, ben je nog niet 100% veilig met bio-ethanol haarden. Omdat ze populair beginnen te worden, zijn er nu veel producten van slechte kwaliteit op de markt. Een stroom van goedkope producten uit China wordt gedistribueerd door mensen die denken dat ze veilig genoeg zijn. Een lagere prijs betekent meestal een lagere kwaliteit en daarmee een risico voor jouw veiligheid.

Hoe kunnen ze deze zo goedkoop aanbieden? Nou, het is niet alleen maar lage salarissen. In plaats van 3mm staal gebruiken ze bijvoorbeeld 1mm. In plaats van een dubbel gesloten brander kiezen ze voor een enkel gesloten model. Ook zijn de lasnaden niet altijd sterk genoeg, omdat ze het product snel moeten afmaken om een grote hoeveelheid bio-ethanol haarden te kunnen maken en winst te maken. Uiteindelijk ben jij misschien een van de ongelukkige personen die een goedkope bio-ethanol haard op eBay of Amazon koopt en een ongeluk krijgt. Een ding dat je kunt doen naast het vermijden van een super lage prijs, is het cup-systeem vermijden.

Ethanol openhaard

 

Het cup-systeem

Het cup-systeem kon je in de eerste bio-ethanol haarden terugvinden en gelukkig zijn deze bijna uitgestorven, maar zo af en toe zien we dit model weer voorbijkomen. Het is simpel gezegd een metalen cup waar de ethanol in zit. Wat kan gebeuren is dat als je de vloeistof morst en dit onder de cup terechtkomt, dit gassen zal veroorzaken die uiteindelijk de cup eruit duwen. Dit gebeurt na ongeveer 30 minuten gebruik en op dit moment is de ethanol erg heet. Dit betekent dat de rest van de ethanol vlam zal vatten als een soort explosie. Dus vermijd het cup-systeem ten alle tijden.

 

Wat kunnen we leren?

Nou, het is vrij simpel. Als je een veilig product wilt, ga dan niet voor de goedkoopste. Probeer altijd te kijken naar certificeringen en producttesten. De verkoper die de bio-ethanol haard verkoopt, zal bijna altijd weten welk product gecertificeerd is en welke niet. Om een gecertificeerd product te krijgen, moet de fabrikant meestal veel geld investeren om hun producten uitgebreid te laten testen. Tijdens deze testen kijken ze naar functionaliteiten en proberen ze ongelukken te creëren om zo de zwakke punten vast te stellen. Daarom is een gecertificeerd product gewenst.

Gebruik daarnaast je gezond verstand. Als het minder dan €200 kost, dan is het waarschijnlijk geen veilig product. Kijk naar producten die €1.000 of duurder zijn. Certificering is niet altijd noodzakelijk, maar het is een garantie voor de klant dat het product zo veilig mogelijk is. Als je nog steeds niet zeker bent, dan kun je een model met glas uitkiezen, wat je beschermt tegen de vlammen.

Ethanol haard woonkamer

Aangezien veiligheid een breed begrip is, hebben we in dit artikel de meest belangrijke aspecten besproken. Als er echter iets in het artikel niet duidelijk is of je hebt andere vragen, laat dan gerust hieronder een reactie achter.

1 REACTIE

  1. Bio Ethanol is een zeer gevaarlijke brandstof. Bij kamertemperatuur ontstaat er meteen een gaswolk boven de geopende fles. Die is al aanwezig boven in de fles of jerrycan als die al half leeg is. De onzichtbare en reukloze gaswolk geeft een grote steekvlam als je met een aansteker de haard wil aansteken. Door de hitte van deze steekvlam kan de resterende ethanol supersnel gas vormen en ontploffen. Gevolg: Zeer ernstige brandwonden, lange opname in brandwondencentrum, pijnlijke revalidatie en levenslang littekens. Conclusie: Koop geen sfeerhaar op Bio ethanol maar een elektrische.
    (Binnen onze familie is iemand voor 50% verbrand door gebruik van Boi Ethanol, en hij is altijd zeer voorzichtig, maar het is een levensgevaarlijke brandstof)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in