Ethanol haard koffietafel

Alhoewel we zien dat er vaak een hoop mensen lovend spreken over bio-ethanol haarden en praktische vragen stellen, zijn er maar weinig personen die de juiste vraag stellen: ‘zijn ethanol haarden veilig?’ In plaats van te praten over het design of details, is veiligheid waar je je eerst op zou moeten focussen.

Dit artikel is niet bedoeld om de negatieve punten van ethanol haarden te bestempelen, maar om je belangrijke informatie te geven over veiligheidsoverwegingen die je moet maken. Laten we beginnen.

Begrijpen of deze producten veilig zijn of niet kan aardig lastig zijn. Alhoewel er ongelukken geweest zijn met deze haarden, zijn een hoop van deze te wijten aan producten met een slechte kwaliteit en verkeerd gebruik van de haard. We zullen echter een kijkje nemen naar deze ongelukken en aan de hand van deze bepalen of bio-ethanol haarden veilig zijn.

LEES OOK: Bio-ethanol haard koopgids + TOP 5

 

Brand je huis niet af

Ten eerste willen we zeggen dat het een echt vuur is en spullen kunnen dus in de brand vliegen als je erg onveilig gebruik maakt van het product. De bio ethanol haard zelf zal nooit je huis afbranden als je hem gebruikt volgens de gebruikershandleiding.

Ethanol haarden zijn onveilig wanneer je:

  • Ethanol in een haard giet die al brand
  • Ethanol morst en dit in de brand steekt voordat je het schoonmaakt

Daarnaast zijn er een aantal belangrijke veiligheidsaspecten die besproken moeten worden voordat je de haard gebruikt.

 

Veilige installaties

De installatie is aardig belangrijk, omdat een haard die op de verkeerde manier is geïnstalleerd voor een hoop problemen kan zorgen. Alhoewel de vloer modellen erg simpel zijn, is er meer aandacht vereist voor een model die je aan de muur hangt. De gebruikershandleiding volgen is niet altijd voldoende, omdat deze meestal aangeeft dat je de haard niet op ontvlambaar materiaal moet plaatsen en dat je hem bevestigd met een veilige afstand (meestal 1 meter). Dit is misschien erg behulpzaam, maar de realiteit is soms dat je een gips of houten muur hebt. Deze muren kunnen nog steeds gebruikt worden, maar de gips muur moet verstevigd worden en de houten muur heeft mogelijk wat isolatie aan de achterkant nodig in de vorm van een metalen plaat of vergelijkbaar.

Fabrikanten zullen nooit uitdrukkelijk aangeven dat je een haard aan de muur vast kan maken, omdat ze dan verantwoordelijk zijn. De grootste zorg is altijd: Zal de haard op de grond vallen? Daarom raden we altijd aan om een professional de haard te laten installeren. Als je een flatscreen van 20kg aan de muur kan bevestigen, dan is de kans groot dat een haard met hetzelfde gewicht geen probleem zal zijn. Daarom zou je er altijd voor moeten zorgen dat de bevestiging stevig genoeg is voor de haard.

Daarnaast raden we altijd aan om de plaatsing van de ethanol haard goed te overwegen. Is het echt een goed idee om een haard in een hal waar constant mensen lopen te plaatsen? Heb je kinderen? Zo ja, plaats je haard dan op een plek waar je kinderen er niet bij kunnen komen. Een hoek, boven een boekenkast of vergelijkbaar. Waarom? Omdat het nog steeds een haard is. Als je kinderen binnen spelen, dan is de kans groot dat speelgoed in de haard terecht zal komen (maar je bent altijd in de buurt wanneer de haard brand, toch?)

Ethanol haard modern design

 

Ze kunnen aardig heet worden!

Alhoewel het kan verschillen per model, worden ethanol haarden vaak heet, vooral in het midden van de vlam. Veel personen weten niet zeker hoeveel ethanol haarden verwarmen, maar dit is dus aardig veel. En wanneer ze warm worden, dan zijn ze heet en wanneer ze heet worden kan je jezelf verbranden. Over het algemeen zouden brandwonden niet echt een probleem moeten zijn en zo wel, dan is de kans groot dat dit komt door onveilig gebruik.

 

Onveilige ethanol haarden

Zelfs als je de eerder genoemde adviezen opvolgt ben je nog niet 100% zeker veilig met ethanol haarden. Aangezien ze aardig populair beginnen te worden zijn er nu een hoop producten verkrijgbaar op de markt met een slechte kwaliteit. Een Chinese stroom van goedkope producten met een slechte kwaliteit worden gedistribueerd door mensen die denken dat ze veilig genoeg zijn. Een lagere prijs betekent meestal een lagere kwaliteit en daarom je veiligheid.

Hoe kan men ze zo goedkoop aanbieden? Nou het is niet alleen maar lage salarissen. In plaats van 3mm staal kiezen ze voor 1mm. In plaats van een dubbel gesloten brander kiezen ze voor een enkel gesloten model. Daarnaast zijn de lasnaden niet altijd goed genoeg, omdat ze het product snel af moeten maken om een grote hoeveelheid ethanol haarden te kunnen maken, zodat ze winst kunnen maken. Uiteindelijk ben je mogelijk een van de ongelukkige personen die een goedkope ethanol haard op eBay of Amazon koopt en een ongeluk krijgt. Een ding dat je kan doen naast het vermijden van een super lage prijs, is het cup systeem vermijden.

Ethanol openhaard

 

Het cup systeem

Het cup systeem kon je in de eerste ethanol haarden terugvinden en gelukkig zijn deze bijna uitgestorven, maar zo af en toe zien we dit model weer voorbij komen. Het is simpel gezegd een metalen cup waar de ethanol in zit. Wat kan gebeuren is als je de vloeistof morst en dit onder de cup terechtkomt, dit gassen zal veroorzaken die uiteindelijk de cup eruit duwen. Dit gebeurt na ongeveer 30 minuten gebruik en op dit moment is de ethanol aardig heet. Dit betekent dat de rest van de ethanol vlam zal vatten als een soort explosie. Dus vermijd het cup systeem ten alle tijde.

 

Wat kunnen we leren?

Nou het is aardig simpel. Als je een veilig product wilt, ga dan niet voor de goedkoopste. Probeer altijd te kijken naar certificeringen en producttesten. De verkoper die de ethanol haard verkoopt zal bijna altijd weten welk product gecertificeerd is en welke niet. Om een gecertificeerd product te krijgen moet de fabrikant meestal een hoop geld investeren om hun producten uitgebreid te laten testen. Tijdens deze testen kijken ze naar functionaliteiten proberen ze ongelukken te creëren, om zodoende de zwakke punten vast te stellen. Daarom is een gecertificeerd product gewenst.

Gebruik daarnaast je logische verstand. Als het minder dan €200 kost, dan is het waarschijnlijk niet een veilig product. Kijk naar producten die €1.000 of duurder zijn. Certificering is niet altijd noodzakelijk, maar het is een garantie voor de klant dat het product zo veilig mogelijk is. Als je nog steeds niet zeker bent, dan kan je een model met glas uitkiezen, wat je beschermt tegen de vlammen.

Ethanol haard woonkamer

Aangezien veiligheid een algemene term is, hebben we in dit artikel de meest belangrijke aspecten besproken. Als echter iets in het artikel niet duidelijk is of je andere vragen hebt, laat dan gerust hieronder een reactie achter.

Vorig artikelGel haard of ethanol: welke is beter?

1 REACTIE

  1. Bio Ethanol is een zeer gevaarlijke brandstof. Bij kamertemperatuur ontstaat er meteen een gaswolk boven de geopende fles. Die is al aanwezig boven in de fles of jerrycan als die al half leeg is. De onzichtbare en reukloze gaswolk geeft een grote steekvlam als je met een aansteker de haard wil aansteken. Door de hitte van deze steekvlam kan de resterende ethanol supersnel gas vormen en ontploffen. Gevolg: Zeer ernstige brandwonden, lange opname in brandwondencentrum, pijnlijke revalidatie en levenslang littekens. Conclusie: Koop geen sfeerhaar op Bio ethanol maar een elektrische.
    (Binnen onze familie is iemand voor 50% verbrand door gebruik van Boi Ethanol, en hij is altijd zeer voorzichtig, maar het is een levensgevaarlijke brandstof)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in